GroenZoeker, waarom?

De vraag naar groene plekjes is sinds de coronaperiode nog nooit zo hoog geweest. Natuurparken en -domeinen werden nog nooit zo druk bezocht. Sommige mensen gaan de natuur steevast opzoeken in de bekende grote parken en bossen. Andere wandelen of fietsen de geijkte paden binnen een kleine straal rondom de eigen woonst. Er is nochtans veel meer groen in de provincie te ontdekken op wandel-of fietsafstand van huis. Alleen wordt het nergens in 1 overzicht of kaart aangeboden.

Meer plekjes en activiteiten.

De vernieuwde GroenZoeker biedt niet alleen meer plekjes en activiteiten aan. De site ziet er ook een pak kleurrijker uit met meer zoek- en filtermogelijkheden voor de gebruiker.

Ook heel wat organisaties en sectoren zien de voordelen van natuur dichtbij huis en zetten de GroenZoeker in voor hun eigen werking.

Zo kunnen:

  • gemeenten in hun kanalen een deel van de GroenZoeker tonen dat rechtstreeks inzoomt naar alle routes, activiteiten en groene locaties in hun gemeente (lees hier hoe je dat doet);
  • huisartsen of andere professionals uit de zorgsector hun patiënten de weg wijzen naar groen;
  • scholen een excursie plannen en speelplekken zoeken in de buurt. Leerkrachten kunnen dan weer een overzicht terugvinden van de mogelijke buitenleerplekken in onze provincie.
  • jeugdverenigingen zoeken naar een speelzone en
  • natuurverenigingen recreatie sturen langs gekende routes en spreiden over verschillende gebieden. Ze kunnen de weg wijzen naar plaatsen waar je je hond mag laten loslopen.
  • vogelspotters kunnen dan weer zien welke soorten er recent werden gespot in een bepaald gebied, vogelkijkhut of vogelkijkhotspot, dankzij een link met Waarnemingen.be.

De GroenZoeker draagt bij aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s):