Vraag & antwoord

Vragen over de huidige data in de GroenZoeker

De data in de GroenZoeker komen uit verschillende bronnen. Heel wat data komt uit OpenStreetMap, zoals de locatie van de hondenloopzones, vogelkijkhutten, parken, … 

Locaties van groengebieden met links naar de infopagina’s werden aangeleverd door de beheerders van deze gebieden.

De opgenomen recreatieve routes komen van Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en Toerisme Provincie Antwerpen.

De data die we ophalen uit OpenStreetMap wordt meermaals per jaar bijgewerkt. De overige data wordt bijgewerkt als leveranciers een nieuwe versie bezorgen. We gaan steeds op zoek naar mogelijke verbeteringen en nemen deze mee in een jaarlijkse update.

Een 100% volledig overzicht van toegankelijk groen is nog niet voorhanden in de provincie. Met de GroenZoeker hebben we geprobeerd om de bestaande data al te bundelen tot een zo compleet mogelijk overzicht. Met jouw hulp willen we dit overzicht nog vollediger maken, dus laat ons zeker weten wat er nog ontbreekt. Hoe je dat kan, vind je hier.

Dit kan je door de URL van de GroenZoeker aan te vullen met  “&niscode=NIScode van de gemeente”. Bijvoorbeeld https://geoloket.provincieantwerpen.be/geoloketten/?viewer=groenzoeker&niscode=13019 voor Lille.

Gebruik je dit soort link in je communicatie, denk er dan aan ook nog steeds naar www.groenzoeker.be te verwijzen, want met bovenstaande methode kom je rechtstreeks in de kaart terecht.

Wanneer een specifiek thema van de GroenZoeker je interesseert, dan kan je een hyperlink gebruiken om meteen dat thema zichtbaar te maken. De verschillende thema’s zijn: spelen, honden, natuur, fiets, wandel, loop, mtb, ruiter, rustpunten, educatie, forten, etendrinken, toilet, drinkfontein, laadpuntfiets, parking, fietsenstalling, trein, bustram, veer, vogelkijkspot, kijkhut en uitkijktoren.

Voeg voor spelen bijvoorbeeld “&layertheme=spelen” toe achter de URL om meteen speelzones en -plekken te zien.

Je kan dit combineren met het inzoomen op een gemeente o.b.v. de NIS-code. Bijvoorbeeld https://geoloket.provincieantwerpen.be/geoloketten/?viewer=groenzoeker&layertheme=spelen&niscode=12005 voor de speelgelegenheden in Bonheiden.

Zelf bijdragen aan de GroenZoeker

Ja, dat kan! Afhankelijk van wat je wil bijdrage zijn er verschillende manieren om onze GroenZoeker te helpen verbeteren. Hoe je dat doet wordt hieronder uitgelegd.
Afhankelijk van de bron van de data zijn er verschillende manieren om zelf bij te dragen:

 • Een object uit OpenStreetMap kan je als volgt aanpassen:
  • Klik op het object in de GroenZoeker en vervolgens op “Fout of probleem melden” om rechtstreeks in OpenStreetMap een opmerking te geven (eenvoudig) of het object aan te passen (aanmelden vereist, voor gevorderden).
  • In Pin je punt: Hier kan je zitbanken, picknicktafels, uitkijktorens, speelplekken en laadpunten voor je elektrische fiets intekenen (aanmelden vereist, eenvoudig).
  • In Mapcomplete: Hier kan je onder andere eetgelegenheden, cafés intekenen (aanmelden vereist, eenvoudig).
 • Een vogelkijkhotspot kan je toevoegen via birdingplaces.eu
 • Een melding over een recreatieve route, bijvoorbeeld een ontbrekend bordje, kan je doorgeven door te klikken op de route in de GroenZoeker en vervolgens op “Fout of probleem melden”.  Dan verschijnt een formulier met link naar het meldpunt van de beheerder.
 • Een ontbrekend of fout object op de kaart kan je in de GroenZoeker melden via de knop ‘Melding’ in het menu. 
 • Een nieuwe dataset kun je, indien relevant, ook laten toevoegen. Contacteer ons via het contactformulier.

Jouw vraag of opmerking voor de GroenZoeker

"*" indicates required fields

Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.